recept: Hús alaplé, Kifőzde
Hús alaplé
(Húsleves alaplé)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

3 liter alapléhez:
1 kg csontos borjúszegy,
1 kg vegyes húsos borjúcsont,
2 sárgarépa,
2 fehérrépa,
1 közepes zellergumó,
1 fej vöröshagyma,
2 szem paradicsom,
fél fej fokhagyma,
1 csomó petrezselyemzöld,
1 csomó zellerzöld,
fél csomó lestyán,
1 ek szemesbors,
1-2 kk só



A húsokat, csontokat megmosom, és egy fazékban felteszem, felforralom. Erős forrás közben folyamatosan leszedem a habját, és ezt addig csinálom, míg már több hab nem képződik. Ekkor kiveszem és leöblítem a húst és csontot, a főzővizet kiöntöm, és 4 liter tiszta vízben ismét felteszem főni.
Beleteszem a megmosott és megtisztított zöldségeket, a zöldfűszereket csokorba kötve, a többit egészben. Beleszórom a borsot is, és egy kevés sót is, a hús miatt. Kis lángon, hogy éppen csak gyöngyözzön a lé, lefedve pöfögtetem 6-8 óra hosszat, hogy jól kiadja minden az ízét.
Ha már eleget főztem, hagyom 2-3 órát (vagy egész éjszaka) állni, és finom szűrőn leszűröm. Margarinos dobozokba téve lefagyasztom, 4 dl fér egy dobozba.
Tehetünk bele más zöldségeket is, gyömbért, gombát, paradicsomot, paprikát, póréhagymát, amit jónak gondolunk. Tehetünk bele pár szem szegfűszeget is, zsályát, rozmaringot, ízlésünk szerint.
Mivel alaplevünk gyakorlatilag húsleves, a zöldség és a hús íze egymásba kavarodik és csodálatos egységet alkot. Nyugodtan megehetjük, ugyan szokatlanul puha, de nagyon finom.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: zöldséges alaplé

Forrás: Én így csinálom.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.04.28. Utoljára frissítve: 2010.04.28.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 23:00:34 - 1.35)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez