Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||
3 liter alapléhez: 1 kg csontos borjúszegy, 1 kg vegyes húsos borjúcsont, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 közepes zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2 szem paradicsom, fél fej fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 csomó zellerzöld, fél csomó lestyán, 1 ek szemesbors, 1-2 kk só |
A húsokat, csontokat megmosom, és egy fazékban felteszem, felforralom. Erős forrás közben folyamatosan leszedem a habját, és ezt addig csinálom, míg már több hab nem képződik. Ekkor kiveszem és leöblítem a húst és csontot, a főzővizet kiöntöm, és 4 liter tiszta vízben ismét felteszem főni. Beleteszem a megmosott és megtisztított zöldségeket, a zöldfűszereket csokorba kötve, a többit egészben. Beleszórom a borsot is, és egy kevés sót is, a hús miatt. Kis lángon, hogy éppen csak gyöngyözzön a lé, lefedve pöfögtetem 6-8 óra hosszat, hogy jól kiadja minden az ízét. Ha már eleget főztem, hagyom 2-3 órát (vagy egész éjszaka) állni, és finom szűrőn leszűröm. Margarinos dobozokba téve lefagyasztom, 4 dl fér egy dobozba. Tehetünk bele más zöldségeket is, gyömbért, gombát, paradicsomot, paprikát, póréhagymát, amit jónak gondolunk. Tehetünk bele pár szem szegfűszeget is, zsályát, rozmaringot, ízlésünk szerint. Mivel alaplevünk gyakorlatilag húsleves, a zöldség és a hús íze egymásba kavarodik és csodálatos egységet alkot. Nyugodtan megehetjük, ugyan szokatlanul puha, de nagyon finom. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.
|